Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Oto kod z helpa, chcę aby funkcja włączała się gdy przycisk jest wciśnięty a kończyła pracę gdy zostanie puszczony.

_IsPressed sprawdza tylko czy został naciśnięty i wykonuje swoja funkcje dobrze, ale chce to trochę usprawnić.

Czy jest funkcja spr czy klawisz jest wciśnięty? Jeśli tak to proszę o nią, dalej sobie poradzę, jeśli nie to proszę o jakieś tipsy.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

To właśnie chodzi Ci o to samo co jest w helpie... _IsPressed sprawdza czy klawisz jest WCISNIETY więc jak będziesz trzymać klawisz to on będzie ciągle uznawał że warunek został spełniony.

Opublikowano

wykasuj sleep(250) bo teraz masz przerwe w sprawdzaniu przez 250milisek

a tak bedzie lecialo bez przerwy i zgrzejesz kompa troche:D

i zamiast send 1 daj beep(300)

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

chyba w snach , samo api klawiatury i sterowanie nią nie powoduje ze wyświetlają ci się wszystkie klawisze jakie wciśniesz tylko zawsze ostatni naciśnięty i to nie zawsze ( zależy tylko od klawiatury , czasem naciśnięcie jednego a potem drugiego powoduje tylko jednokrotne wciśnięcie ostatniego )

wciskasz a masz : aaaaaaaaa

potem wciskasz b masz : aaaaaaaaabbbbbbbb

puścisz b to a już nie będzie powtarzane tylko się zatrzyma

podobnie działa klawiatura, sprawdza stan klawiszy cały czas a w razie naciśnięcie wysyła odpowiedni kod klawisza do systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Bzdura osatatnie zdanie.

Ale po kolei:

Pętla While(True) bez Sleep'a == 99% CPU

- - - - -

podobnie działa klawiatura, sprawdza stan klawiszy cały czas

Klawiatura == przewody jak z kontaktu do gniazdka go lampy do żyrandola, tylko, że w skali micro.

Naciskasz klawisz - zamykasz przewód, leci impuls A (pojedynczy, gdyż przekazywany dalej na podstawie zmiany napięcia).

Puszczasz klawisz - otwierasz przewód, przesył elektronów zamiera, można zsynchronizować polecenie impulsu B (również na podstawie zmiany napięcia).

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

zależy jaką klawiaturę masz, dobre klawiaturki sprawdzają stan przycisku ( no microsoftu albo logitecha ) zwykłe działają tak jak opisałeś , dlatego jak działa klawiatura tylko zależy od jej budowy i możliwości

a co do budowy klawiatury to głownie macierz , a nie osobne przyciski dla każdego klawisza , kontroler klawiatury skanuje po kolei każdą kolumnę macierzy i na podstawie zamknięcia obwodu dopiero stwierdza jaki klawisz zostanie naciśnięty, dlatego dwa klawisze naciśnięte dokładnie równocześnie na klawiaturze nigdy nie dadzą dwóch liter tylko jedną tą której kolumna macierzy zostanie sprawdzona jako pierwsza, dla trzech wciśnietych przycisków to już zaczynają się problemy na macierzy klawiatury tzw ghost i problemy z wykryciem zwalniania przycisków jeśli klawiatura jest w takim stanie ale to nie o tym w sumie miało być ;)

p.s tak przy okazji mój logitech potrafi zejść do 500Hz ( odświeżanie stanu klawisza co 2 ms, zwykłe ok 10-do 100 ms ) to czego nie potrafi już wykonać autoit w systemie

w systemie zwłaszcza jeśli używa się autoit już nie działa tak jak należy bo ma on swój sposób obsługi klawiatury, to co umożliwia albo działa na klawiaturze nie wykonamy czasem za pomocą autoita

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

w

Zmieniłem kod, ale mam 1 problem. Sprawdzam pixelchecksum w regionie jakiegos kwadratu klawiszem f5, funkcja sprkolor() i gdy kolor w tym regionie zmieni się program ma wykonać funkcje spr() w której

jest warunek na prawy przycisk myszy. Niestety program ciągle pika, wydaje mi się, że sprawdza kolor na bieżąco pod obecna pozycją myszy, a chcę żeby sprawdzał tylko zmiany w regionie z funkcji sprkolor() zapisane w zmiennych $x,y.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano (edytowane)

@edit

Masz jeszcze takie bo nie wiem dokładnie o co ci chodzi. pierwsze sprawdza ciągle a drugie po nacisnieciu F5

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano

Nie wiem czy wam się opłacało ale zamiast tego motania trzeba było mu podać inne zastosowanie while'a

większość używa tylko

while 1

wend

ale mogliście podać mu to

2 linijki a tyle oszczędności kodu i waszych dziwnym trafem zmulających się procesorów, czasu i zmarnowanych postów

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano (edytowane)

Z tego co mi wyszło to 1 linijka mniej ... Jak według Ciebie można to bardziej skrócić używając tego to napisz, bo nie mam żadnego pomysłu. :)

Dobra rozumiem. Chodziło Ci o to co w temacie...

PS. Tak w ogóle to twój kod jest dłuższy i robi to samo

w przypadku funkcji _ispressed tak samo dziala w

jak

oczywiście w pętli while

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano

Z tego co mi wyszło to 1 linijka mniej ... Jak według Ciebie można to bardziej skrócić używając tego to napisz, bo nie mam żadnego pomysłu. :)

Dobra rozumiem. Chodziło Ci o to co w temacie...

PS. Tak w ogóle to twój kod jest dłuższy i robi to samo

w przypadku funkcji _ispressed tak samo dziala w

jak

oczywiście w pętli while

Tak bo pętla while jest stosowana do tego akurat...

A to jest identycznie jak w pierwszym poście tylko on miał to razem ze sleepem a tu jest po prostu czysta i przydatna pętelka

P.S nie byłbym pewien co do długości

http://screenshooter.net/5836347/gndkaqv

Oddajcie minusy! :(

• Dodaj nową pozycję...